Het tekort aan verpleegkundigen, en hoogopgeleide verpleegkundigen in het bijzonder, groeit. V&VN de grootste beroepsvereniging van de sector, slaat vandaag opnieuw alarm.
Het NOS laat Sonja Kersten, directeur V&VN aan het woord. Zij wijst erop dat in een aantal branches al “een zorgwekkend tekort” is aan hoogopgeleide verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de wijkverpleging, verpleeghuizen en specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse.
Instroom
Het probleem van bestaande en dreigende tekorten werd eerder dit jaar ook gesignaleerd in het rapport Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015. Het rapport stelt dat de instroom van studenten in hbo-opleidingen in de zorg en een aantal pedagogische mbo-opleidingen te laag is om te voldoen aan de vraag in de nabije toekomst. Over twee tot vijf jaar zal de vraag naar dit soort personeel al groter zijn dan de aanwas.
De verwachte tekorten volgen op een periode waarin er juist overschotten op de arbeidsmarkt waren. Op korte termijn neemt de vraag naar personeel echter weer toe. Om dreigende tekorten tijdig op te vangen zouden meer jongeren een studie moeten volgen in zorg en welzijn. Dat benadrukt ook V&VN-directeur Kersten vandaag nogmaals.
Maatregelen
Naar aanleiding van het arbeidsmarktrapport schreef staatssecretaris Van Rijn (VWS) dat een aantal maatregelen al is genomen en in werking is of wordt gezet om tekorten op te vangen. Zo is het Stagefonds Zorg opgericht, dat werkgevers meer ruimte geeft door begeleiding te vergoeden. Voor de nodige bijscholing kan geld ingezet worden uit het potje voor verbetering van de kwaliteit van verpleeghuizen, waaronder het programma Waardigheid en Trots (structureel 210 miljoen euro).