Het relatief hoge aantal kinderen dat in Nederland kort voor, tijdens en na de geboorte overlijdt, kan verminderen door het ongeboren kind aan het begin van de laatste drie maanden van de zwangerschap via een echo op te meten. Tot nu toe gebeurt dat bij een normale zwangerschap alleen handmatig, maar dat blijkt niet altijd goed te gaan.
Risico’s babysterfte onderkend
Dat constateert gezondheidswetenschapper Paul de Reu, die deze maand aan de Universiteit Maastricht promoveert op een onderzoek naar het voorkomen van zogenoemde perinatale sterfte. In Nederland overlijden de meeste baby’s rond de geboorte in vergelijking met de andere Europese landen. “Zowel voor ouders als voor de betrokken zorgverleners ingrijpend en tragisch. Het laat vaak een schuldgevoel achter: was de geboden zorg toereikend”, aldus de onderzoeker.
Groeiachterstand foetus
De Reu beoordeelde gevallen van babysterfte in de regio’s Amsterdam, Den Bosch – Tilburg en Zuid-Limburg over een langere periode. Hij concludeert dat in ongeveer tien procent van de gevallen het risico op overlijden niet of te laat werd onderkend, dat het risico wel werd onderkend maar niet voldoende is behandeld of dat de behandeling niet aan de normen voldeed. In een aantal gevallen had de sterfte voorkomen kunnen worden, als tijdig was gezien dat de foetus een groeiachterstand had.
Echoscopie bij zwangerschap
In Nederland is het gebruikelijk dat een arts of verloskundige bij een gewone zwangerschap van een gezonde moeder het formaat van de baby schat door met de handen op de buik te voelen, de zogenoemde palpatie van de baarmoeder. De Reu pleit ervoor om deze vaardigheid te vervangen door een echoscopie. Dat gebeurt wel bij risicozwangerschappen en bij moeders die een meerling verwachten en zij blijken tot aan de 37ste week van de zwangerschap minder prematuurtjes te baren die niet in leven blijven.
Sterfgevallen bestuderen
De Reu pleit voor bestudering van elk geval van babysterfte door een commissie van deskundigen op zowel lokaal als regionaal en landelijk niveau. Volgens de wetenschapper zijn de cijfers over perinatale sterfte in Nederland die nu bekend zijn, “slechts het topje van de ijsberg”. “Tegenover ieder sterfgeval staat een onbekend aantal gevallen waarbij het toevallig (!) toch goed ging.” (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.