Ziekenhuizen die bij de behandeling van ernstig zieke patiënten van begin af aan specialisten op het gebied van palliatieve zorg inschakelen, leveren betere zorg dan ziekenhuizen die dat niet doen.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kosten-batenanalyse voor de gespecialiseerde palliatieve zorg in de tweede lijn’ dat Plexus uitvoerde in opdracht van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De behandeling is nu nog te weinig gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de patiënt. Het zou beter zijn als een team van deskundigen op het gebied van de palliatieve kort na de diagnose al bij de behandeling wordt betrokken. Dit team richt zich in eerste instantie op het behandelen van bijwerkingen. Naarmate het levenseinde van de patiënt nadert, verschuift de focus naar het verlichten van klachten als pijn, benauwdheid, angst en depressie.
Kwaliteit van leven
Patiënten die palliatieve zorg krijgen van een gespecialiseerd team ondergaan minder belastende behandelingen dan patiënten die alleen reguliere zorg krijgen. Ook kunnen zij vaker thuis blijven en melden zij zich minder vaak bij de spoedeisende hulp. Omdat deze patiënten zich eerder en beter kunnen voorbereiden op de dood, wordt hun kwaliteit van leven verhoogd.
Twintig procent
In Nederland overlijden ieder jaar zo’n 73.000 mensen aan kanker of chronische ziektes. Ruim vijftig procent hiervan wordt in de laatste levensmaanden één of meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen. Gemiddeld liggen deze patiënten 26 dagen in het ziekenhuis. Dit kost de samenleving naar schatting 300 miljoen euro per jaar. Tijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg leidt tot twintig procent minder ziekenhuisopnames in de laats drie levensmaanden; in de laatste levensmaand kan dat zelfs oplopen tot 59 procent.
Eigen middelen
Op het ogenblik ontbreekt een goed financieringssysteem voor gespecialiseerde palliatieve zorg in de tweede lijn. Ziekenhuizen die hun palliatieve zorg willen verbeteren, zijn daarvoor aangewezen op eigen middelen. Deze situatie lijkt te veranderen. In opdracht van het ministerie van VWS wordt een DBC ‘palliatieve zorg’ ontwikkeld die in de loop van 2012 wordt geïntroduceerd.