Het kabinet wil het geld voor persoonsgebonden budgetten ( PGB’s) in de thuiszorg meer dan halveren. Gemeenten moeten de budgetten wel blijven verstrekken. Dat dwingt ze in een onmogelijke positie.
Toegang beperken
Per Saldo, de belangenvereniging van budgethouders, maakt zich ernstige zorgen over de bezuiniging. “Of de tarieven gaan omlaag en mensen krijgen minder geld om zorg in te kopen, of gemeenten moeten de toegang tot de zorg beperken. Er is geen andere mogelijkheid”, waarschuwt Stans Damen van Per Saldo op de site van Binnenlands Bestuur.
Vraag verdubbeld
“De afgelopen jaren is de vraag naar pgb’s alleen maar toegenomen. Voor de Awbz is er een wachtlijst voor pgb’s, omdat de vraag zo hard stijgt en het geld voor dit jaar al snel weer op was. Mensen worden mondiger en willen zelf hun hulp regelen. Dat is voor de thuiszorg niet anders.” Uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de vraag naar de persoonlijke budgetten in de Wmo in 5 jaar is verdubbeld, terwijl was gerekend op een groei van 22 procent.
Geen wachtlijsten
Wachtlijsten zullen er in de Wmo niet ontstaan. Anders dan in de Awbz, zijn gemeenten verplicht iemand een persoonsbudget te verstrekken als hij of zij recht heeft op hulp volgens de regels van die gemeente. Damen: “‘En dat moet van de rechter ook van een vergelijkbaar niveau zijn als zorg in natura. Ofwel: van het geld van een pgb moet iemand dezelfde soort zorg kunnen kopen van het niveau dat door een instelling zou worden geleverd. Gemeenten kunnen mensen dus geen pgb weigeren én het tarief kan eigenlijk niet lager dan het nu vaak al is. De enige andere mogelijkheid die gemeenten dan hebben om met minder budget rond te komen, is om de toegang tot de zorg en dus ook de pgb’s moeilijker te maken.”