Defensie hanteert een wachtlijst voor medisch specialisten die willen opereren in militaire hospitalen in Afghanistan. Volgens het Nederlands Dagblad (ND) zien chirurgen de verwondingen als een enorme uitdaging.
Geld voor extra chirurgisch team
Nederlandse ziekenhuizen maken hier gretig gebruik van en vermelden in vacatures dat ze een relatie met Defensie hebben. Defensie werkt sinds 1998 samen met twaalf ziekenhuizen in Nederland, in het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR). Uitzending is alleen mogelijk voor chirurgen die bij één van de aangesloten ziekenhuizen werken. Deze ziekenhuizen krijgen van Defensie geld om een extra chirurgisch team aan te stellen, maar ook andere artsen en verpleegkundigen uit deze ziekenhuizen komen in aanmerking voor uitzending. Een uitzending duurt ongeveer twee maanden.
Uniek systeem
De samenwerking tussen ziekenhuizen en Defensie zorgt ervoor dat er na de afschaffing van de dienstplicht geen tekort aan medisch specialisten en verpleegkundigen voor uitzendingen is. Het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht beschikt over twee chirurgische teams, bestaande uit specialisten, verpleegkundigen en operatieassistenten. Defensie telt 350 beschikbare medisch specialisten en ondersteunend medisch personeel. Nederland is het enige land dat dit systeem hanteert. Volgens Defensie zijn de Verenigde Staten, Australië, Duitsland en België geïnteresseerd in het systeem.
Sinds de oprichting van het IDR zijn er volgens het ND driehonderd medici uitgezonden naar onder meer de Balkan, Liberia, Irak, Congo en Afghanistan.