Het Bronovo Ziekenhuis rammelt met de geldbuidel om nieuwe OK-assistenten en anesthesiemedewerkers te werven. In een paginagrote advertentie in dagblad De Pers stelt het Haagse ziekenhuis niet alleen een arbeidsmarkttoeslag van 10 procent in het vooruitzicht, maar ook een bonus van 1250 euro in cash.
Hoge nood
Net als andere ziekenhuizen heeft het Bronovo moeite om voldoende OK-personeel binnen te halen. De nood is zo hoog dat een aantal ziekenhuizen OK-assistenten uit India haalt. Andere ziekenhuizen vallen noodgedwongen terug op detacheringsbureaus en freelancers. En in Brabant en Zeeland hebben dertien ziekenhuizen in een convenant afspraken gemaakt om geen schaars personeel van elkaar af te snoepen.
Extra zetje
Het Bronovo voegt aan dit instrumentarium nu als eerste ziekenhuis een harde cash incentive toe, gekoppeld aan brede exposure in de publieksmedia. “ In heel Nederland is het moeilijk om dergelijk gespecialiseerd personeel binnen te halen”, licht woordvoerster Mariëtte van Wijk de campagne toe. “Dan moet je toch iets bedenken. Wij denken dat een financiële prikkel in de vorm van een startpremie nieuwe werknemers net dat extra zetje kan geven.”
Boemerang
De inzet van financiële prikkels bij personeelswerving ligt gevoelig. Volgens critici bestaat het gevaar dat ziekenhuizen tegen elkaar gaan opbieden. “Zo’n bonus werkt als een boemerang”, zegt arbeidsmarktspecialiste Annemarie Stel. “Zo krijg je straks een situatie waarin de hoogste bieder kandidaten binnenhaalt.” Om een dergelijke situatie te voorkomen en ziekenhuizen toch enige financiële armslag te geven bij het zoeken naar schaarse beroepsgroepen, werd circa tien jaar geleden een arbeidsmarkttoeslag in de cao opgenomen.
Loonschaal
Die blijkt inmiddels onvoldoende om de slag om OK-personeel te winnen. Bij detacheringsbureaus kunnen gespecialiseerde verpleegkundigen tien tot vijftien procent meer verdienen dan in loondienst plus nog een auto van de zaak. En bij commerciële klinieken kunnen anesthesiemedewerkers en OK-assistenten tot ruim vierduizend euro bruto per maand verdienen, vijfhonderd euro meer dan de hoogste trede in de reguliere loonschaal.
Noodgreep
Vakbondswoordvoerster Elise Merlijn van Abvakabo FNV noemt de actie van het Bronovo “een noodgreep”. “Zo’n bonus is leuk voor de mensen die het betreft, maar het is natuurlijk niet de oplossing”, stelt Merlijn. “Wij pleiten al jaren voor uitbreiding van de opleidingscapaciteit in combinatie met functieherschikking op de OK, dat lijkt ons beter dan de weg van de minste weerstand.” De NVZ vereniging van ziekenhuizen laat in een korte reactie weten de bonus “niet wenselijk” te vinden.
Autonomie
Ook woordvoerster Monique Roedoe van de verpleegkundige beroepsvereniging V&VN is kritisch. “Je kunt dat geld beter investeren in je huidige werknemers”, aldus Roedoe. “Wij weten in ieder geval dat verpleegkundigen vooral waarde hechten aan zaken als autonomie, de mogelijkheid tot ontwikkeling en samenwerking met vakbekwame collega’s. Alleen daarmee kun je een ziekenhuis worden waar verpleegkundigen graag willen werken.” Stel wijst daarnaast op het efficiënter plannen van het OK-proces, zodat de beschikbare verpleegkundige capaciteit optimaal wordt benut. Ook moeten ziekenhuizen scherper naar het optreden van chirurgen kijken. “Er zijn nog steeds horken die het OK-personeel verrot schelden”, weet Stel. Gevolg: een groot verloop en hoog ziekteverzuim op de OK.