Landen mogen buitenlandse patiënten weren als er een te grote toeloop ontstaat op de gezondheidszorg in een land. Europees Comissaris Androulla Vassiliou heeft dit donderdag gezegd bij een lezing voor het European Policy Centre in Brussel.
Zorgen
De commissaris had de EU-landen eerder voorgesteld dat patiënten een behandeling mogen ondergaan in elk EU-land dat ze wensen. Dit voostel heeft het niet gehaald. Onder meer de Tweede Kamer is bang voor enorme kosten en gevolgen voor het zorgsysteem in Nederland.
Voorrang
De commissaris vindt zulke zorgen overdreven. “Patiënten uit andere EU-landen vergen nu slechts 1 procent van de totale uitgaven van de gezondheidszorg”, zei ze. “Bovendien krijgen patiënten hooguit het bedrag vergoed dat ze in eigen land zouden krijgen. En als de toeloop zo groot is dat er geen capaciteit meer is, mogen landen voorrang geven aan hun eigen inwoners.”
Europese samenwerking
De commissaris wil veel meer eenheid en samenwerking in het gezondheidsbeleid in de EU. Ze ziet onaanvaardbare grote verschillen in levenskansen binnen Europa. Oost-Europeanen hebben soms wel tien keer zoveel kans om aan bepaalde ziektes te overlijden als West-Europeanen. Nu al geeft Brussel zo’n 5 miljard euro per jaar voor extra medische centra in arme regio’s. Dit moet fors stijgen, vindt commissaris Vassiliou.
Specialisering is efficiënt
Vassiliou bepleit verder dat landen samenwerken in de behandeling van zeldzame ziektes. Het is onnodig dat elk land specialisten heeft in de aanpak van de circa zevenduizend zeldzame ziektes. Efficiënter is het als bijvoorbeeld een enkel land of ziekenhuis zich specialiseert. “Die kan dan alle Europese patiënten met die zeldzame ziekte behandelen”, aldus Vassiliou. (ANP)