Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), het Centraal Administratiekantoor (CAK) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komen in aanmerking voor opheffing waar het de uitvoering van de AWBZ aangaat. Dat blijkt uit een rondvraag van Elsevier. Elsevier noemt de betrokkenheid van het grote aantal instellingen bij de uitvoering van de AWBZ ‘een verspilling van belastinggeld’.
Failliet systeem
De AWBZ is in zijn huidige vorm niet te handhaven, schrijft Elsevier. Critici pleiten voor radicale maatregelen om de langdurige zorg te garanderen. Het AWBZ-systeem is failliet, stelt Dik Hermans van het College voor Zorgverzekeringen. De premie voor de volksverzekering en de eigen bijdrage stijgen. Dit is deels te wijten aan de keur aan betrokken organisaties, maar bijvoorbeeld ook frauderende pgb-gebruikers en te hoge inschaling van cliënten door zorginstellingen voor zorgzwaartepakketten. Daarnaast is het onduidelijk welke diensten wel en niet gefinancierd worden met AWBZ-geld. Onlangs protesteerde de Tweede Kamer nog tegen het gebruiken van AWBZ-geld voor seksuele dienstverlening.
Toekomstbestendige AWBZ
Het toekomstbestendig maken van de AWBZ belooft nog een uitdaging te worden. Politieke partijen zijn het niet eens over de aanpak. De PVV en SP willen de AWBZ in de huidige vorm aanhouden, PvdA en CDA willen terugkeren naar de oorsprong en de VVD wil de volksverzekering volledig afschaffen en de langdurige zorg onderbrengen in de Zorgverzekeringswet.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.