Multidisciplinaire expertise en geavanceerde apparatuur zoals een operatierobot worden steeds belangrijker bij de behandeling van patiënten met complexe ziektebeelden. Dat constateert Jaap Bonjer in zijn oratie als hoogleraar heelkunde bij VU medisch centrum. Daarmee krijgen universitair medische centra (UMC’s) een steeds belangrijker rol.
Inhaalslag
Als voorbeeld van voortschrijdende complexe technologie noemt Bonjer de opmars van laparoscopische technieken, ook wel bekend als kijkoperaties. Nederland liep aanvankelijk fors achter met het uitvoeren van kijkoperaties. In de afgelopen jaren is echter een inhaalslag gemaakt en ondergaat bijvoorbeeld één op de drie patiënten met dikkedarmkanker een kijkoperatie. In 2009 zijn in Nederland meer dan 30 duizend kijkoperaties uitgevoerd.
Samenwerking
Gezien de complexiteit van dit soort technieken en de noodzaak van een multidisciplinaire aanpak bij complexe ziektebeelden pleit Bonjer in zijn oratie voor een grotere rol van de universitaire medische centra. Ook maakt hij zich sterk voor samenwerking tussen de UMC’s en andere zorginstellingen om zo een netwerk te realiseren waarbinnen gezamenlijk de beschikbare capaciteit optimaal wordt benut.
Communicatie
Bonjer is verder van mening dat in de gezondheidszorg de communicatie met patiënten verbeterd moet worden. “Mensen hebben behoefte aan een menselijke oor en stem overdag, ‘s avonds en in het weekeinde”, aldus Bonjer. “Ziekte houdt zich niet aan de klok. Call centres, SMS en e-mail communicatie met patiënten zijn stappen die zo snel mogelijk gezet moeten worden.”
Bonjer, die Bonjer eerder de eerste hoogleraar endoscopische chirurgie in het Erasmus MC was spreekt zijn oratie ‘Tweets from Surgery’ uit op vrijdag 15 oktober. Om zijn oratie kracht bij te zetten, kan het publiek tijdens de oratie live meekijken naar een kijkoperatie.