Het is hoog tijd om de heilige huisjes in de zorg af te breken, vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij zegt dit in een toelichting op de voorstellen die zijn organisatie donderdag heeft gepresenteerd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. “De situatie is ernaar. Reken maar uit: per jaar geven we 4 procent meer uit aan zorg. De economische groei bedraagt 2 procent. De rekening klopt niet meer. Je kunt zo bedenken bij wie die wordt neergelegd: bij de patiënt.”
Voorstellen Consumentenbond
In de voorstellen die de Consumentenbond presenteert, moet iedereen inschikken. De zorg staat bekend als een complexe sector waar samenwerking en veranderingen slecht van de grond komen. De vele spelers in het veld zijn vooral geneigd hun eigen belang te dienen. Combée doet een oproep aan partijen als ziekenhuizen, artsen en verzekeraars boven dat eigenbelang uit te stijgen: “We kunnen niet op oude voet verdergaan.” Pessimistisch is hij niet over de bereidheid om te veranderen. “Kijk wat er de afgelopen jaren al is veranderd in de zorg. Velen hadden dat niet voor mogelijk gehouden.”
Burger betaalt voor zorg
De Consumentenbond spaart ook de eigen achterban niet. De burger moet gezonder gaan leven om te voorkomen dat hij of zij ziek wordt. De bond wil niet zover gaan om mensen die ongezond leven een hogere premie te laten betalen voor de ziektekostenverzekering. Wel moeten patiënten ‘voelen’ dat gezondheidszorg niet gratis is. Combée vindt dus dat hogere eigen bijdragen onvermijdelijk zijn. Niet voor de huisarts, maar wel voor ziekenhuiszorg. Die eigen bijdrage moet afhankelijk zijn van het inkomen van de patiënt. Voor chronisch zieken dient een maximum te worden ingebouwd. “ Maar wie veel zorg gebruikt moet meer betalen”, vindt hij.
Macht verzekeraars
Een van de basisproblemen van de gezondheidszorg is dat niemand echt de baas is over het beschikbare geld. “Veel partijen hebben elk een stukje van het budget in handen. Niemand kan dus echt goed sturen.” De Consumentenbond wil verzekeraars daarom veel meer macht geven. Als ziekenhuizen slechte zorg leveren, moeten verzekeraars de contracten met hen simpelweg opzeggen. Goede ziekenhuizen worden juist beloond met extra omzet. Als verzekeraars hun rol niet waarmaken en slechte ziekenhuizen hun gang laten gaan, moeten zij, volgens de Consumentenbond zelf opdraaien voor de extra kosten.
Specialiseren ziekenhuizen
Ziekenhuizen dienen zich te specialiseren in bepaalde aandoeningen. “De kwaliteit van de behandelingen wordt dan beter. Nu doet iedereen alles en gaat er geld en kwaliteit verloren.” Met name in de grote steden is er een overcapaciteit aan ziekenhuisbedden. Combée vindt dat ‘overbodige’ ziekenhuizen moeten worden gesloten. “Als de kwaliteit van zorg in een gebied niet achteruit gaat als een ziekenhuis verdwijnt, waarom zou je het dan openhouden”
Salarisch medisch specialisten
Tenslotte moeten de specialisten salaris inleveren, aldus de Consumentenbond.”Als iedereen inlevert en de zorg efficiënter wordt, kan het niet zo zijn dat één beroepsgroep met een half miljoen per persoon per jaar naar huis gaat. Dat is onbestaanbaar”
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.