In afvalwater in Amsterdam, Tilburg, Schiphol en bij afvalwater afkomstig van Loon op Zand is het nieuwe coronavirus aangetroffen. Vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was, werd het virus in het rioolwater van Schiphol gevonden.
Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Medewerkers van de waterzuiveringsinstallatie zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.
De dna-techniek die het RIVM gebruikt om virussen op te sporen werd ook succesvol gebruikt bij het vinden van het norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in het afvalwater. (ANP)
zorg
Drinkwater instanties kampen al jaren met een toenemende mate van industriële belasting op de drinkwater voorziening o.a. farmaceutisch afval zoals; antibiotica, uiterst giftige cytostatica resten . Maar ook Dupont / Chemours Dordrecht loost al jaren teveel PFOA in het verleden 2016 en is nu over gegaan op GenX in de documentaire van Zembla “‘Geheim van de chemische industrie”‘ die werd uitgezonden op 25 januari 2017 werd gereconstrueerd wat er misging in Dordrecht. Bewoners werden langdurig blootgesteld aan te hoge waarden van de stof PFOA uitgestoten door Dupont. Jarenlang zijn omwonende van Tefal-Fabriek in Dordrecht blootgesteld aan te hoge waarden van de stof PFOA. De chemische stof hoopt op in het lichaam en in het milieu ,heeft een effect op de voortplanting en is mogelijk kankerverwekkend.
Afgelopen jaar kwam uit dat chemiebedrijf Dupont de verhoogde concentratie de Nederlandse rivieren in en heeft geloosd en de lucht in heeft geblazen . In de VS is Dupont van wegen deze uitstoot veroordeeld tot twee fikse schadevergoedingen aan een slachtoffer met kanker. Dit zelfde RIVM schrijft op zijn website onder andere dat het drinkwaterbedrijf OASEN verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het drinkwater zoals geregeld in de Drinkwaterwet. Kortom er naast het covid 19 virus in rioolwater (wat uiteindelijk ook weer drinkwater moet worden) nogal wat te doen om verantwoord kraanwater te produceren .