Het doel van een burgerberaad is volgens D66 om kennis en ervaring op te halen. Een ander doel is dat het kan helpen om maatschappelijk draagvlak te creëren voor moeilijke keuzes. “Vanuit verschillende perspectieven het gesprek voeren leidt vaak tot meer begrip voor een beslissing”, stelt D66 in het Manifest voor radicale aanpak.
Achtergrondkennis geen vereiste
D66 wil dat het burgerberaad een representatieve samenstelling heeft. Het burgerberaad bestaat uit een grote groep van ongeveer 100 tot 150 mensen. Wie er in deze groep komt, wordt bepaald door een loting. Het hebben van achtergrondkennis over de zorg is volgens D66 geen vereiste voor deelname.
Niet vrijblijvend
Het kabinet moet expliciet en vooraf laten zien dat de uitkomst van het burgerberaad niet vrijblijvend is. Het ‘overnemen-tenzij’-principe zou gehanteerd moeten worden. Adviezen moeten volgens D66 worden overgenomen, tenzij deze bijvoorbeeld niet uitvoerbaar zijn. Als er namelijk niet duidelijk is wat er met adviezen van inwoners gedaan wordt, zal het niet motiveren om deel te nemen.
Financiële consequenties
Hoe het eindproduct van het burgerberaad eruit gaat zien, is wat D66 betreft aan de deelnemers. Het zou een rapport met een lijst aan concrete adviezen kunnen zijn. Het is aan VWS om het burgerberaad inzicht te geven in de financiële consequenties van adviezen die zij opleveren.
Beloning
D66 verwacht dat de kosten voor het burgerberaad ongeveer tussen de 1 en 2 miljoen zullen liggen. Uitgaande van 8 tot 10 weekenden die deelnemers moeten opofferen voor deelname aan het burgerberaad vindt D66 dat hier een beloning tegenover moet staan. Denk aan een onkostenvergoedingen voor reiskosten en kinderopvang, maar ook een beloning voor de vrijgemaakte tijd. Daarnaast moet er ook aan (gebaren)tolken en hulp voor laaggeletterden gedacht worden.
Peter Koopman
Een “burgercomité” doet me aan de radenstruktuur van de vml yoegoslavië denken. We hebben al een Tweede Kamer die gekozen is en ook geen achtergrondkennis over “de Zorg” hoeft te hebben. Ook deze burgers worden bekostigd uit de staatskas en dienen ook om draagvlak te bieden. Dus: burgerberaad een overbodige concurrent van de Tweede Kamer?