Peter de Kubber is per direct gestart als interim-algemeen directeur van het Amsterdam Proton Therapy Center (APTC). Met de benoeming van De Kubber als eerste bestuurder kan het APTC verder vorm krijgen als state-of-the-art behandelcentrum waar in 2018 de eerste volwassen patiënten en kinderen met kanker bestraald kunnen worden.
In het APTC bundelen AMC, Antoni van Leeuwenhoek en VUmc hun krachten om kankerpatiënten te behandelen met protonenbestraling. Het APTC heeft de ambitie om uit te groeien tot het toonaangevende behandelcentrum voor protonentherapie in Nederland.
Vergunning
Naast drie andere centra heeft het APTC eerder dit jaar een vergunning van het ministerie van VWS gekregen om met de nieuwe therapie te starten. De vraag is of de verzekeraars, die bang zijn voor een overaanbod van de dure therapie, de betreffende centra daadwerkelijke contracteren.
Positionering
De Kubber denkt dat het APTC optimaal gepositioneerd is dankzij de samenwerking met het AMC, VUmc, het Antoni van Leeuwenhoek en het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. “Op dit moment laten zorgverzekeraars nog onduidelijkheid bestaan over waar in Nederland ze protonentherapiezorg gaan inkopen”, zegt De Kubber. “Maar als er al keuzes gemaakt moeten worden, dan zie ik het APTC als de meest logische en nummer één keus voor protonentherapie in Nederland.”
De Kubber (1953) heeft ruime ervaring als het gaat om samenwerkings- en bouwprocessen in de gezondheidszorg. Zo gaf hij onder meer leiding aan de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Zijn deskundigheid ligt met name op het terrein van financiën en strategisch vastgoedmanagement en integrale procesorganisatie van bouwprojecten.