Gemeenten bedenken vanwege de naderende decentralisatie veel nieuwe ideeën voor de zorg. Het gaat om initiatieven als integrale wijkteams, buurtbemiddelaars en het delen van scootmobiels.
Vooral de invoering van wijkteams is populair. De helft van de gemeenten gaat hiermee werken voor het uitvoeren van zorgtaken, zo schrijft de Volkskrant, dat een enquête hield onder bijna honderd gemeenten.
Geïntegreerd
In een wijkteam worden jeugdzorg, ouderenzorg en zaken die onder de participatiewet vallen geïntegreerd in één aanspreekpunt. De rest van de gemeenten gaat werken met aparte wijkteams voor jeugd, ouderen of chronisch zieken.
Vrijheid
De gemeenten hopen door ‘er vroeg bij te zijn’ de kosten voor dure zorg te voorkomen. De teams krijgen veel budgettaire vrijheid, zo blijkt uit het onderzoek. In de jeugdzorg is de helft van de teams vrij om door te verwijzen naar specialisten. Voor de Wmo is dat veertig procent. Tegelijkertijd moet 45 procent van de wijkteams juist per Wmo-cliënt toestemming vragen om door te verwijzen.