De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert dat alle ambulante zorg in de ggz vanaf 2010 bekostigt moet worden op basis van diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s). Dit geldt ook voor de behandeling van angst en depressiestoornissen.
Bandbreedtetarief
Voor de overige delen van de ambulante zorg stelt de NZa een bandbreedtetarief in als opstap naar vrije prijzen in de toekomst. De klinische GGZ behoudt in 2010 budgetbekosting die geleidelijk afgebouwd kan worden naar een prestatiebekostiging. De NZa heeft op verzoek van de minister van VWS onderzocht of verdere invoering van de DBC-bekostiging in de GGZ en het invoeren van vrije prijzen mogelijk zijn.
Prestatiebekostiging
De NZa zegt in haar advies aan het ministerie van VWS dat alle ambulante zorg (behandeling zonder verblijf) op basis van DBC’s bekostigd kan worden. De vrije prijzen zouden per januari 2010 moeten in gaan. Hiermee vervalt dan de budgetgarantie en ontstaat een gelijk speelveld met de nieuwe toetreders en vrijgevestigden in de GGZ, die al een DBC’s bekostiging hebben. Dit moet leiden tot meer concurrentie, innovatie, meer keuze en kwalitatief betere zorg voor de consument.
Vrije prijzen voor de behandeling van angst en depressiestoornissen per 2010 zijn mogelijk, omdat volgens de NZa het consumentenbelang hiermee gediend is.
DBC-prijzen
Zolang de prijzen voor de overige behandelingen van de ambulante zorg nog niet zijn vrijgegeven, adviseert de NZa om een bandbreedte van tien procent rondom de DBC-prijs van iedere prestatie in te voeren. Zo kunnen de bandbreedtetarieven dienen als opstap naar vrije prijzen.
Klinische GGZ
De klinische GGZ (behandeling en verblijf) komt in 2010 nog niet in aanmerking voor prestatiebekostiging. De productstructuur is nog niet voldoende robuust. Daardoor bestaat het risico dat de DBC’s niet de onderliggende kosten weergeven. Een ander probleem is dat in de verblijf DBC’s de individuele kapitaallasten niet terugkomen.