Hoe geloofwaardig een zorgbestuurder is, hangt af van de mate waarin hij bestuurlijke risico’s en dilemma’s deelt met zijn omgeving. Ook goede financiële resultaten en een gedragen strategie dragen bij aan zijn geloofwaardigheid.
Onderzoek
Dit meldt Zorgvisie op basis van recent onderzoek van universitair docent en bestuursadviseur Hanke Lange. Die ondervroeg 370 bestuurders, toezichthouders en directeuren in de managementlaag net onder de raad van bestuur. Het onderzoek is verricht in samenwerking met deelnemers aan de Master Class van Erasmus CMDz.
Sleutelposities
Lange heeft de geënquêteerden gevraagd een top-5 samen te stellen met factoren die zij van doorslaggevend belang achten voor de beoordeling van de geloofwaardigheid van het bestuur. Toezichthouders en het tweede echelon plaatsen gezonde financiële resultaten, delen van risico’s en het ontwikkelen en invoeren van een gedragen strategie in de top-5. De toezichthouders voegen daar nog aan toe: het realiseren van de maatschappelijke doelen van de organisatie en het goed invullen van de sleutelposities binnen het bedrijf.
Ruimte
De directeuren van het tweede echelon willen juist dat zijzelf de ruimte krijgen om hun rollen te vervullen en ze willen ook dat de raad van bestuur over de specifieke competenties beschikt die de instelling juist op dit moment nodig heeft. “De verklaring voor dat laatste kan zijn dat zij anders met de gebakken peren zitten.”