De zorg voor diabetici voldoet op veel punten niet aan de zorgstandaard die zorgverleners en patiëntenverenigingen overeen gekomen zijn. Suikerpatiënten lopen hierdoor onnodig kans op complicaties. Dit blijkt uit de Diabetes Zorgmonitor 2010 die de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) vandaag presenteert.
Geen zorgplan
Van de bijna 5500 respondenten die aan de zorgmonitor hebben meegedaan heeft zestig procent nog steeds geen zorgplan. Bij een kwart van de diabetici is geen onderzoek gedaan naar complicaties. Nog eens een kwart krijgt geen toelichting waarom een controle nooit wordt uitgevoerd. Ook op psychosociaal vlak ervaren diabetici weinig ondersteuning. Eén op de vier respondenten met vragen geldproblemen weet niet waar hij of zij terecht kan. Hetzelfde geldt voor vragen over seksueel functioneren. Daarbij is de Diabetes Zorgwijzer, een door DVN opgestelde handleiding over persoonlijke diabeteszorg, bij ongeveer de helft van de mensen nog onbekend.
Complicaties
De uitkomsten van de Diabetes Zorgmonitor brengt DVN tot de conclusie dat de verleende zorg niet het niveau haalt dat de koepels van zorgverleners en patiënten hebben afgesproken in de Zorgstandaarden voor diabetes. Het tekort aan inzicht van de patiënt en het lage zorgniveau van de zorgverlener leiden volgens DVN tot meer complicaties en daarmee tot onnodige zorgkosten en een mindere kwaliteit van leven.
‘Zorgwekkend’
Internist Lioe-Ting Dijkhorst, secretaris van de kerngroep diabetes van Nederlandse Internisten Vereniging, trekt zich de bevindingen van DVN aan. “Het is zorgwekkend dat we weten hoe het zou moeten, terwijl de patiënt die zorg nog niet krijgt”, aldus Dijkhorst.
Dijkhorst wijst er op dat de gebrekkige naleving van de zorgstandaarden niet zomaar op het conto van de zorgverleners geschreven kan worden. “Dat patiënten die zorg niet krijgen, wil niet zeggen dat die zorg niet wordt aangeboden”, stelt Dijkhorst. “Het valt door allerlei barrières vaak niet mee om optimale zorg bij de eindgebruiker te krijgen. Er kan sprake zijn van een taalbarrière of soms geven patiënten gewoon prioriteit aan andere zaken.”
Zelfregie
DVN vindt dat er voor een betere toepassing van de Zorgstandaarden meer rekening moet worden gehouden met vaardigheden als zelfregie. Volgens DVN lopen die vaardigheden per categorie patiënten sterk uiteen. DVN-directeur Maarten Ploeg vindt daarom dat zorgverleners hier meer rekening mee moeten houden. “De zorgverlener moet een optimale leefwijze uitleggen en ondersteunen, zodat de patiënt zich niet alleen voelt staan”, zegt Ploeg. “Maar het luistert nauw: verschillende patiëntencategorieën dienen alle op hun eigen wijze te worden aangesproken. Pas daarna kan de patiënt op zijn beurt weer de regie nemen over de eigen gezondheid door de leefwijze aan te passen.
Positieve uitkomsten
DVN ziet overigens ook enkele positieve uitkomsten in de Zorgmonitor. Bloedonderzoek en het onderzoek naar de ogen en nieren wordt in bijna alle gevallen ten minste een keer per jaar of vaker gedaan. Bovendien blijken de respondenten goed op de hoogte te zijn van de persoonlijke streefwaarden. In het algemeen hebben diabetici een goede algemene kennis van hun ziekte. Zo weten zij bijvoorbeeld goed hoe vaak en door wie ze gecontroleerd moeten worden. De Diabetes Zorgmonitor wordt vandaag gepresenteerd. Bij deze gelegenheid spreken onder anderen directeur Rien Meijerink van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ), directeur Roelof Konterman van Achmea en Paul Habets van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).