Drenthe kampt met een groeiend tekort aan zorgpersoneel. Werkgeversverband ZorgpleinNoord verwacht dat niet alle openstaande vacatures kunnen worden ingevuld.
Uit cijfers van ZorgpleinNoord blijkt dat er in januari 657 vacatures waren. Dat is bijna dubbel zoveel als vorig jaar, toen er 358 vacatures open stonden. In 2014 was dit aantal nog 183. Er is vooral vraag naar hoger opgeleid personeel. Omdat Drenthe dunbevolkt is, zijn deze hoogopgeleide krachten nog lastiger te vinden dan elders.
“We hebben nu echt schaarste”, zegt Ida Grasdijk van ZorgpleinNoord tegen RTV Drenthe. “Ik vrees dat niet alle vacatures worden ingevuld. Er blijft vraag naar personeel. We zijn nu samen met zorgaanbieders bezig om campagnes voor te bereiden, op gebied van bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg of de thuiszorg. Op die manier hopen we dat mensen toch weer kiezen voor een baan in de zorg.”
Een aantal jaren geleden was er juist een enorme ontslagronde in de sector, die samenhing met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Volgens Grasdijk kunnen werknemers die toen ontslagen werden niet zomaar weer aan het werk. “Er is toen vooral veel lager opgeleid personeel uitgestroomd, maar nu is de behoefte aan hoger opgeleid personeel toegenomen. Zo neemt bijvoorbeeld de zorgvraag in de wijkverpleging toe, omdat mensen langer blijven thuiswonen. Maar dan heb je toch mensen met een hoger niveau nodig.”