Nederlands onderzoek bevestigt dat alcohol en roken risicofactoren zijn voor mondholtekanker. Uit dit onderzoek, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, blijkt ook dat personen die zowel alcohol drinken als roken een extra verhoogd risico lopen.
Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Van de nieuwe gevallen van mondholtekanker komt 60 procent voor bij mannen. De meeste gevallen van mondholtekanker komen voor bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Het overlevingspercentage vijf jaar na diagnose is ongeveer 60 procent.
Gegevens
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden hebben gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS), welke gegevens bevat van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.
Soorten drank
Voor wat betreft alcoholconsumptie is er in dit onderzoek gekeken naar verschillende soorten alcoholische dranken, namelijk bier, wijn en sterke drank. Hieruit blijkt dat niet één specifiek type alcoholische drank het risico op mondholtekanker verhoogt, maar dat het waarschijnlijk de alcohol (ethanol) in deze dranken zelf is die zorgt voor het verhoogde risico. Voor wat betreft roken is er in het onderzoek rekening gehouden met onder andere hoe lang en hoe vaak men heeft gerookt. Een belangrijke bevinding is dat personen die zijn gestopt met roken een lager risico hebben op de ziekte dan rokers. (bron: ANP)