Nieuwe, dure geneesmiddelen zijn niet alleen goed voor de patiënt, maar ook voor de economie. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) zaterdag op basis van gesprekken met artsen, economen, investeerders en patiëntenverenigingen.
Deskundigen stellen dat er te weinig oog is voor economische voordelen bij het debat over dure medicijnen en behandelingen. Zo hebben reumageneesmiddelen en medicijnen tegen migraine het ziekteverzuim en het aantal ligdagen in ziekenhuizen aanzienlijke beperkt, stellen het Reumafonds en migrainespecialist Michel Ferrari.
Monopolie
In het debat over dure geneesmiddelen wordt farmaceutische bedrijven verweten dat zij misbruik maken van hun monopolie om de prijzen van hoog te houden. Econoom Marc Pomp zegt in het FD dat Nederland juist bereid moet zijn om de bedrijven te belonen voor de ontwikkelingen van goede medicijnen.
Minister Schippers van Volksgezondheid wil voorkomen dat de kosten voor nieuwe medicijnen voor bijvoorbeeld kanker en reuma uit klauwen lopen. Hiertoe heeft de minister al een aantal keren vergoedingen van nieuwe medicijnen beperkt.