Ziekenhuizen zouden standaard een allochtone zorgconsulent in dienst moeten hebben. Dat bepleit Ethem Emre van Stichting Trajectbemiddeling Allochtonen (STBA). Emre hoopt jaarlijks vijftig werklozen met een niet-westerse culturele achtergrond om te scholen tot zorgconsulent.
Obstakel
De eerstelijnszorg en een enkel ziekenhuis kennen de allochtone zorgconsulent al. Maar de praktijk is dat lang niet iedere allochtone patiënt binnen het ziekenhuis kan terugvallen op een consulent die zijn of haar taal spreekt en ook nog het nodige weet van de ziekenhuiswereld. Volgens Emre is dit hard nodig omdat veel allochtonen zich niet begrepen door autochtone artsen en verpleegkundigen. Naast de taal vormen ook de terminologie die artsen gebruiken en de onbekendheid met de gewoonten binnen de Nederlandse medische wereld een obstakel.
Balie
Om de communicatie te verbeteren, zouden meer ziekenhuizen allochtone zorgconsulenten moeten aanstellen. Die zouden volgens Emre een eigen balie in het ziekenhuis moeten krijgen, waar allochtone patiënten terecht kunnen als zij informatie willen over het reilen en zeilen in het ziekenhuis en over de rechten van de patiënt. Ze kunnen de consulent ook vragen mee te gaan naar een gesprek met een arts of verpleegkundige.