Ziekenhuizen zijn vanaf volgend jaar verplicht cijfers te publiceren over het aantal sterfgevallen. Aysel Erbudak levert kritiek op deze prestatie-indicator, omdat deze niet het gewenste resultaat zou opleveren. “Door ziekenhuizen op het aantal sterfgevallen met elkaar te gaan vergelijken, wordt immers duidelijk wat een goed en wat een slecht ziekenhuis is. Transparantie!”, schrijft ze cynisch in haar blog op Binnenlandsbestuur.nl.
Gekkenwerk
Erbudak noemt het vergelijken van ziekenhuizen gekkenwerk. “Het zijn geen statische, technologische eenheden die allemaal onder dezelfde omstandigheden werken. Er zijn teveel verschillen waardoor een vergelijking mank kan gaan. Hoe graag de patiënt ook wil dat er een ranglijst is van ziekenhuizen, de samenstelling van een dergelijke lijst is altijd arbitrair.”
Reputatie ziekenhuis of belang patiënt
Het bekendmaken van sterftecijfers per ziekenhuis zou net als andere vergelijkingsindicatoren zijn doel voorbij schieten. “Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat ziekenhuizen hierop gaan reageren”, zegt ze over de prestatie-indicator sterftecijfer. “Geen enkel ziekenhuis wil natuurlijk te boek staan als ziekenhuis met een hoog sterftecijfer. De kans is dus levensgroot dat bepaalde typen patiënten geweerd zullen worden of dat deze patiënten zullen worden doorgeschoven naar een andere plek, zoals een hospice of verzorgingstehuis, om daar te overlijden. Alles om te voorkomen dat het ziekenhuis weer een streepje moet gaan zetten bij deze prestatie-indicator. Patiënten worden hierdoor ongewild de speelbal van beleid en van de beoogde transparantie komt helemaal niets terecht.”
Het ‘afvalputje’ van Amsterdam
Ze voorspelt dat het Slotervaartziekenhuis waarschijnlijk hoog gaat scoren op de prestatie-indicator sterftecijfer, want: “Het Slotervaartziekenhuis heeft altijd al een van de grootste geriatrische klinieken van Nederland gehad.” De score zal “in ieder geval veel hoger” zijn “dan een ziekenhuis dat een veel jongere patiëntenpopulatie heeft. Wij denken er echter niet aan om in ons opnamebeleid speciale afspraken te gaan maken over de behandeling van risicopatiënten. We realiseren ons goed dat we hiermee de kans lopen het ‘afvalputje’ van Amsterdam te worden. Dat moet dan maar!”
Lees de volledige tekst opBinnenlandsbestuur.nl.