Nu bezuinigen op verslavingszorg is het domste dat een nieuw kabinet kan doen. Dat zegt oprichter Don Schothorst van de eerste Nederlandse privékliniek voor verslavingszorg SolutionS. De berichten over forse bezuinigingen buitelen over elkaar heen. Maar volgens Schothorst ligt de zaak heel simpel.
Economische crisis
“Juist in een tijd van economische crisis, is er meer verslaving, het maakt niet uit aan wat. Mensen verliezen hun baan of verdienen minder. Als ze thuis op de bank zitten, en zich zorgen maken over de hypotheek en de kinderen, gaan ze heus niet aan de karnemelk.”
Bijspringen
En, vindt hij, juist in een tijd van crisis heeft de overheid alle mensen nodig. “Het is alle hens aan dek. Je kunt je niet veroorloven om mensen ziek te laten worden, zodat ze aan de kant komen te staan.”
Wegteren
Verslaving is in Nederland nog steeds een groot taboe. De maatschappij verhardt, mensen voelen meer druk om te presteren. Volgens Schothorst ontstaat er dan ook meer drang om te vluchten uit de werkelijkheid. “In essentie is dat waar het bij verslaving om gaat.” Hij schat dat zo’n negentig procent van de verslaafden nooit bij hulpverleners aanklopt voor hulp. “Ze teren langzaam weg. De maatschappij heeft er groot belang bij dat ze worden geholpen.”
Twaalf stappen Minnesota Model
Schothorst besloot zijn leven om te gooien en opende in 2002 zijn verslavingskliniek SolutionS in Voorthuizen waar klanten worden behandeld met dezelfde aanpak die hem zo goed had geholpen: het twaalf stappen Minnesota Model dat onder meer in Groot-Brittannië en Amerika zeer is ingeburgerd. In 2008 kreeg zijn kliniek erkenning als ggz-instelling, goedgekeurd door de overheid.
Basispakket
De zaak loopt als een trein. Het programma wordt vergoed via het basispakket van de ziektekostenverzekering. Patiënten moeten zelf vijfduizend euro op tafel leggen voor extra’s: yoga, welness en andere zaken die mensen goed in hun vel laten zitten. Deze zijn volgens Schothorst een essentieel onderdeel van het behandelplan.
Hoog slagingspercentage
Volgens Schothorst komt tachtig procent van zijn klanten van zijn verslaving af, terwijl het slagingspercentage bij de reguliere klinieken naar zijn zeggen op nog geen vijf procent ligt.
Aandacht
Er liggen plannen voor uitbreiding, maar Schothorst waakt ervoor bedolven te worden onder ‘managementsgedoe’. “Wij geloven juist in aandacht voor patiënt. Ik doe nog bijna alle intake-gesprekken zelf. Het is het inspirerendste werk dat je kunt bedenken.” (ANP)