Producent Bristol-Myers Squibb stelt dat Nivolumab (Opdivo) wel kosteneffectief is bij uitgezaaide longkanker. Volgens de fabrikant kost een gewonnen levensjaar in goede kwaliteit door Nivolumab 62.000 euro, en dat ligt onder het maximumbedrag van 80.000 euro waarmee het Zorginstituut rekent.
Dit schrijft Medisch Contact.
Het Zorginstituut adviseerde minister Schippers (Volksgezondheid) onlangs om het middel niet op te nemen in het basispakket. Nivolumab zou bij de behandeling van longkanker niet vergoed moeten worden, omdat een Quality Adjusted Life Year (QALY) 134.000 euro kost – meer dan het maximumbedrag. De farmaceut had zelf ook een berekening gemaakt, die het Zorginstituut liet nakijken door deskundigen van het iBMG/iMTA. Die waren het niet eens met aannames die Bristol-Myers Squibb had gemaakt. Zo gaat de fabrikant er vanuit dat het medicijn na 48 behandelingen wordt gestopt. De registratietekst en de studie houden behandeling aan tot progressie, dus dat uitgangspunt koos het Zorginstituut.
Verder is er veel onzekerheid over de langetermijnoverleving door Nivolumab. De fabrikant had voor de schatting daarvan een curve met een tijdshorizon van twintig jaar gekozen. Volgens het Zorginstituut is dat een overschatting van de overleving door het middel. Het Zorginstituut koos voor een tijdshorizon van tien jaar en een andere curve. Resultaat van deze aanpassingen was dat een QALY volgens het Zorginstituut uitkomt op 134.000 euro. Het Zorginstituut adviseerde minister Schippers om minstens 43 procent korting te bedingen of het middel niet te vergoeden. Alleen als er korting wordt bedongen, zal de prijs van een gewonnen levensjaar vallen onder de afgesproken grens van 80.000 euro.