Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline heeft regels geschonden bij het aanprijzen van een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Het bedrijf heeft onder meer verboden reclame gemaakt bij verpleegkundigen en inkoopkortingen gegeven aan bedrijven Cervarix wilden verkopen. Dat meldt dagblad Trouw.
Wob-procedure
Daarnaast heeft GlaxoSmithKline (GSK) bij promotieactiviteiten onder artsen verscheidene keren het accent gelegd op vaccinatie bij vrouwen ouder dan 25 jaar, hoewel het middel voor die leeftijdscategorie niet is toegelaten. Ook werden te hoge bedragen betaald aan artsen die als adviseur werden ingeschakeld. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), dat na een beroep van Trouw op de Wet openbaarheid (Wob) van bestuur gisteren openbaar is gemaakt.
Weggelakt
GSK heeft het rapport, waarin veel tekst is weggelakt, op de eigen website geplaatst.
In een begeleidend persbericht laat GSK weten blij te zijn met “het positieve overall beeld” van GSK’s activiteiten rond Cervarix. GSK verwerpt de conclusie dat het bedrijf op een paar punten in overtreding zou zijn. Volgens GSK zijn deze gebaseerd op “onjuiste aannames”.
Enige leverancier
GSK is destijds door minister Klink van volksgezondheid aangewezen als enige leverancier van het kankervaccin voor het Rijksvaccinatieprogramma. De campagne werd vorig jaar stilgelegd vanwege de Mexicaanse griep. Vorig jaar kwam maar net de helft van de opgeroepen 13- tot 16-jarige meiden opdagen. De inentingscampagne werd omstreden door verhalen over risico’s van vaccinatie op internetsites. Eind maart worden de vaccinaties hervat. Er is een nieuwe voorlichtingscampagne opgezet.
Invallen
De inspectie IGZ deed in oktober 2008 invallen bij de twee producenten van baarmoederhalskankervaccins. Naast GSK kreeg het bedrijf Sanofi Pasteur MSD (producent van Gardasil) bezoek van inspecteurs. In 2008 moesten de besluiten over vergoeding van de vaccinatie en de keuze van vaccin nog worden genomen. Tot de inspectiebezoeken werd besloten na signalen dat beide bedrijven marketingregels zouden hebben overtreden.
Brieven
Sanofi Pasteur MSD zette onder andere tv-presentatrice Angela Groothuizen in om de publieke opinie klaar te stomen voor vaccinatie. GSK sponsorde onder meer een tv-documentaire over een patiënte met baarmoederhalskanker, die moeders opriep hun dochter te laten inenten. GSK en Sanofi bestookten ook Kamerleden met brieven. GlaxoSmithKline verzuimde volgens Trouw die documenten aan de inspectie te tonen.
Beroep
De delen in het GSK-rapport die onleesbaar zijn gemaakt betreffen volgens de inspectie bedrijfs- en fabricagegegevens, die niet openbaar hoeven te worden gemaakt. GSK had bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van het volledige rapport. Het rapport over het inspectiebezoek bij Sanofi Pasteur MSD is niet openbaar gemaakt. De inspectie wilde ook grote delen van dit rapport op verzoek van Trouw publiceren. Het bedrijf maakte gisteren op de valreep bezwaar en deed een beroep op de rechter. De firma wil het volledige rapport geheimhouden.