Het antidepressivum Seroxat werkt niet bij jongeren en kan zelfs aanzetten tot zelfmoord. Dat bleek al uit een studie in 2001 maar de onderzoekers meldden het niet, zo blijkt uit een heranalyse van de oorspronkelijke data. Dit meldt dagblad Trouw.
De conclusie van de studie uit 2001, genaamd Studie 329 en gefinancierd door de producent, GlaxoSmithKline (GSK), was positief. Het middel, paroxetine, bleek heilzaam en veilig. Latere studies en de praktijk wezen achter anders uit, schrijft de krant. Paroxetine, in Nederland op de markt als Seroxat, bleek bij adolescenten niet beter te helpen dan een placebo en psychiaters meldden ‘verontrustend vaak’ dat gebruikers zelfmoord hadden gepleegd of een poging daartoe hadden ondernomen. In Nederland wordt het psychiaters om die redenen ontraden om het middel aan jongeren voor te schrijven.
In de Verenigde Staten werd Seroxat nog lange tijd veevlvuldig voorgeschreven aan adolescenten. Maar ook daar keerde het tij en werd GSK in 2012 veroordeeld tot een boete van 3 miljard dollar vanwege frauduleuze reclame, onder meer voor paroxetine. Toch bleef Studie 329 overeind. De auteurs erkenden van meet af aan de beperkingen van hun onderzoek – zo hadden ze de 275 jongeren slechts acht weken gevolgd. Maar ze namen geen afstand van de conclusies en het tijdschrift dat het geplaatst had weigerde het artikel te rectificeren of terug te trekken.
Maar nu heeft een groep artsen de originele onderzoeksgegevens van Studie 329 opnieuw geanalyseerd. Hun conclusie: ook de onderzoekers destijds hadden tot de slotsom moeten komen dat paroxetine niet werkt bij jongeren met een depressie en kwalijke bijwerkingen heeft. Het artikel uit 2001 meldde bijvoorbeeld wel dat er ernstige neveneffecten waren, maar die werden niet aan paroxetine toegeschreven. Elf van de negentig paroxetine-gebruikers blijken zelfmoordpogingen te hebben gedaan. Tegenover één in de controlegroep.