De veertig grootste farmaceutische bedrijven in Europa besteden jaarlijks zo’n 39 miljoen euro om het geneesmiddelenbeleid in de Europese Unie te beïnvloeden. Daarbij zetten zij 176 lobbyisten in. Dat meldt BNR op basis van het Corporate Europe Observatory (CEO).
Volgens onderzoeker Olivier Hoedeman heeft de farmaceutische industrie daarmee buitensporig veel invloed heeft op het Europese beleid rond medicijnen en gezondheid. “Dit komt door de enorme bedragen die worden geïnvesteerd, en door de bevoorrechte toegang die zij hebben tot de Europese Commissie”, aldus Hoedeman tegenover BNR.
Als voorbeeld van succesvol lobbyen noemt Hoedeman het binnenhalen van subsidies. Volgens de onderzoeker bepaalt de farmaceutische sector in hoge mate waar een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling heen gaat. “Hierdoor ontstaat het risico dat de subsidie niet gaat naar het medicijn waar de samenleving het meest behoefte aan heeft, maar naar het medicijn waar de industrie het meest aan verdient”, zegt Hoedeman.
Een belangrijke conclusie van het rapport is dat de ambtenaren van Europa zich te weinig verzetten tegen de lobbyisten. Volgens Hoedeman is dit te wijten aan de nauwe banden tussen de twee groepen waardoor er weinig kritische afstand is. Een mogelijke oplossing voor dit probleem zijn aangescherpte ‘transparantieregels’.