Geneesmiddelfabrikanten willen samen met ziekenhuizen, zorgverzekeraars, artsen, patiënten, vergoedingsinstanties en overheid oplossingen vinden om “de strijd tegen kanker” ook in de toekomst betaalbaar te houden. Dat zegt branchevereniging Nefarma in een reactie op het zojuist verschenen advies van de KWF-werkgroep aan minister Schippers van Volksgezondheid.
Bij de totstandkoming van het KWF-rapport hebben de geneesmiddelfabrikanten gezegd te willen kijken naar aanpassing van de bestaande financieringsmodellen voor dure geneesmiddelen zoals kankermedicatie. Zo stellen zij voor om geneesmiddelen alleen te vergoeden wanneer ze bij de betreffende patiënt ook blijken te werken. Een ander voorstel is om een prijsplafond per patiënt af te spreken, onafhankelijk van de duur van de behandeling. Gezamenlijk zoeken naar mogelijkheden biedt de meeste kans op succes, volgens Nefarma.
De branchevereniging wijst erop dat er tegenover kostenstijgingen binnen ziekenhuizen lagere uitgaven voor geneesmiddelen buíten het ziekenhuis staan. “Per saldo zijn in de afgelopen jaren de totale uitgaven aan geneesmiddelen in Nederland zelfs licht gedaald.” Volgens Nefarma is het belangrijk de opbrengsten van nieuwe geneesmiddelen mee te wegen: “naast gezondheidswinst voor de patiënt zijn dat mogelijkheden om kosten elders in de zorg te besparen”.
Richtlijnen
“Het is wenselijk nog veel beter in beeld te krijgen of de inzet van dure geneesmiddelen volgens de richtlijnen en doelmatig gebeurt”, stelt de branchevereniging. “De fabrikanten willen eenduidig en inzichtelijk onderzoek bevorderen naar het gebruik van deze middelen en de behaalde uitkomsten voor de patiënt. Daarvoor is medewerking van alle betrokkenen nodig: artsen, ziekenhuizen, verzekeraars en patiënten.”