Inzichtelijke prijzen, betere ICT-systemen en een standaardmedicatiebeoordeling voor patiënten die meerdere geneesmiddelen gebruiken, dit zijn de belangrijkste punten uit de Kwaliteitsagenda voor de farmaceutische zorg die minister Edith Schippers (VWS) op 9 april aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
Het voornaamste doel van de Kwaliteitsagenda is verbetering van de medicatieveiligheid en gezondheid van de patiënt door de rol van de apotheker als zorgverlener te versterken. In haar toelichting geeft Schippers aan dat het Nederlandse geneesmiddelenbeleid in financieel opzicht “uiterst succesvol” is. Door de vrije prijzen voor geneesmiddelen en apothekerstarieven, de overheveling van een aantal dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars zijn de uitgaven aan geneesmiddelen de afgelopen jaren met honderden miljoenen gedaald, aldus Schippers.
Meerwaarde
Schippers zegt echter te willen voorkomen dat het in de farmaceutische zorg uitsluitend over inkopen op prijs gaat. “Op zich zelf is het een taak van zorgverzekeraars om scherp in te kopen”, stelt Schippers. “Maar de meerwaarde voor de patiënt kan ook liggen in een meer samenhangende zorg en gezondheidswinst. Er moet dan ook gekeken worden naar de kwaliteit en het resultaat van de behandeling. Zo kan een investering in farmaceutische zorg wellicht voorkomen dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is waardoor het ziekenhuisbudget van een zorgverzekeraar wordt ontlast.”
Bestuurlijk overleg
Om deze meer zorginhoudelijke lijn in de farmaceutische zorg vorm te geven heeft Schippers op advies van Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein vorig jaar besloten om een periodiek bestuurlijk overleg met de sector in te stellen. Dit overleg met koepelorganisaties van patiënten, apothekers, ketenzorgorganisaties, farmaceutische groothandel, zorgverzekeraars en farmaceutische bedrijven heeft nu geresulteerd in de Kwaliteitsagenda.