Vier van de tien financials in de ziekenhuizen verwachten dat prestatiebekostiging een negatief effect zal hebben op het financieel resultaat. In de care denkt een vergelijkbaar aantal dat de invoering van de normatieve huisvestingscomponent (NHC) het resultaat zal drukken. Dit blijkt uit een peiling van de vereniging HEAD onder bijna 200 zorgfinancials.
Berekening
De financials in de ziekenhuiszorg zijn daarmee somberder over de effecten van prestatiebekostiging dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa becijferde onlangs samen met DBC Onderhoud en Deloitte dat de algemene ziekenhuizen er onder het nieuwe financieringsstelsel juist 2,3 procent op vooruitgaan. De topklinische en academische ziekenhuizen moeten in deze berekening wel een veer laten. De topklinische ziekenhuizen leveren door de invoering van prestatiebekostiging 1 procent in, academische ziekenhuizen zelfs 26 procent.
NHC
In de verzorging, verpleging en thuiszorg als ook in de gehandicaptenzorg is de invoering van de normatieve huisvestingscomponent (NHC), die de vaste vergoeding voor kapitaallasten vervangt, het voornaamste punt van zorg. Ruim de helft van de ondervraagden verwacht dat de definitieve NHC lager zal liggen dan de publicatie van 2010. Een kwart van de financials in de VVT en 38 procent in gehandicaptenzorg denkt dan ook dat invoering van de NHC een negatief effect zal hebben op het financieel resultaat.
Administratieve lastenverzwaring
De helft van de financieel managers in de zorg verwacht daarnaast dat het verkrijgen van financiering en borging moeilijker wordt. Ondanks de financiële pijnpunten verwacht 53 procent van de zorgfinancials dat de eigen instelling het komend jaar zal groeien. Met name ziekenhuizen en revalidatiecentra zien een stijging. Opvallend is dat de zorgfinancials rekening houden met een stijging van de administratieve lasten. Zevenenvijftig procent verwacht dat deze lasten zullen stijgen. Nog eens 11 procent verwacht een zeer sterke stijging van de administratieve lasten.