Het huidige financieringssysteem binnen de ggz frustreert de voortgang van eHealth-initiatieven. Doordat de financiering van ggz-instellingen doorgaans historisch bepaald is, is er geen financiële ruimte voor nieuwe initiatieven als eHealth.
Kritiek
Deze kritiek viel vorige week te beluisteren tijdens een debat dat georganiseerd was door de nieuwe ggz-aanbieder Interhealth. Onder de deelnemers waren naast bestuursvoorzitter Martin de Heer van Interhealth voorzitter Bert Bakker van MeerGGZ, bestuurder Martin Bontje van verzekeraar UVIT, psycholoog Pieter Vos van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), Josine van Hamersveld van Patiëntenvereniging ADF en voorzitter Ella Vogelaar van de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG).
Besparing
Volgens De Heer kan eHealth de ggz een stuk goedkoper maken. Als slechts een kwart van de cliënten met depressie en angststoornissen gebruik zou maken van internetbehandeling, levert dit volgens De Heer een besparing van 100 miljoen euro per jaar op. RVZ-lid De Vos benadrukte daarnaast dat de cliënt rijp is voor eHealth. Onderzoek toont aan dat patiënten zeer bereid zijn om hun levensstijl aan te passen ten behoeve van hun gezondheid. Hij pleitte tijdens zijn presentatie dan ook voor het vervangen van de traditionele zorg door gezondheidszorg 2.0.