• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Olieshout

    Achteraf is alles makkelijk.
    Wat was er gebeurd als de scholen niet gesloten waren? Minder economische schade? Wellicht. Maar nu moesten ouders noodgedrongen thuisblijven voor hun kroost terwijl ze anders misschien toch naar hun werk waren gegaan. Want iedereen is toch belangrijk op zijn werkplek? Anders konden we altijd wel thuis werken. Minder migratie en onderling contact van mensen in Nederland was het effect. Daarmee minder kans op transmissie van het virus. Dat was ook de bedoeling toch? Dat kinderen minder ziek worden en het virus minder verspreiden betekent niet dat ze geen factor in de transmissie zijn. Want dan kunnen ze toch ook gewoon op bezoek bij opa en oma? Op het moment dat de FMS uitspraak deed wisten we nog niet hoe erg het zou worden. Of we niet een schreeuwend tekort aan IC bedden zouden krijgen en taferelen als in Italie. Nu we weten dat dat niet gebeurd is kunnen we de economische motieven weer gebruiken om een advies of beleid van toen af te schieten. Zo ken ik er nog wel een: als we bij de eerste COVID-19 gevallen in Europa een volledige lockdown van alle landen en vliegverkeer hadden gedaan was er een flinke economische schade geweest maar substantieel minder doden. En misschien had deze crisis achteraf dan uiteindelijk minder gekost dan nu.
    Persoonlijk denk ik dat het een wijs besluit is geweest om toen de scholen tijdelijk te sluiten en te kijken hoe ernstig het zou worden. Elke dode is er een teveel. Wim Groot, kom eens kijken op de cohort COVID afdeling om de schrijnende situatie te bekijken voor je over economische schade praat door “onverstandige” adviezen terwijl dat misschien wel levens gered heeft. En of de FMS, die 22000 medisch specialisten vertegenwoordigt, haar boekje te buiten gegaan is om een uitspraak te doen over het sluiten van scholen? Vanuit het belang van de volksgezondheid en de noodzakelijke inzet van artsen buiten hun reguliere vakgebied in de COVID zorg vind ik het helemaal niet vreemd. Achteraf is alles makkelijk.