De overheveling van jeugdzorgtaken van het Rijk naar gemeenten brengt forse risico’s met zich mee. Tijdgebrek lijkt de belangrijkste oorzaak daarvoor te zijn. Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor jeudgzorg.
Dat blijkt uit de vierde en laatste rapportage van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) onder leiding van Leonard Geluk, die in opdracht van het Rijk de overgang van jeugdzorg in de gaten houdt. Het rapport kwam dinsdag naar buiten.
Budgetafspraken
Zo hebben volgens het rapport gemeenten belangrijke beslissingen over de hoofdlijnen van het beleid nog niet genomen. Ook ontbreken nog budgetafspraken met jeugdzorgaanbieders.
Verder hebben gemeenten nog te weinig overzicht over de benodigde informatie. Dat betekent ook dat de bescherming van persoonsgegevens niet kan worden gegarandeerd, aldus de commissie.
Maximaal tempo
De TSJ prijst wel de inzet van de gemeenten en vindt dat ze op “maximaal tempo” werken als het gaat om de voorbereidingen op de overgang. De commissie dringt er in het rapport verder op aan dat gemeenten noodscenario’s ontwikkelen om ervoor te zorgen dat jongeren en hun gezinnen vanaf 1 januari toch passende hulp krijgen.
Als gemeenten bang zijn dat ze op 1 januari nog niet klaar zijn voor hun nieuwe taken, kunnen ze zich melden bij de overheid. Die heeft mensen achter de hand om gemeenten te hulp schieten. De staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) roepen gemeenten daarom op zich te melden. “Schakel die hulptroepen in als dat nodig is”, zegt Van Rijn in een verklaring. Teeven voegt eraan toe: “Geef aan waar ondersteuning nodig is en pak gewoon de telefoon als je het gevoel hebt dat zaken te langzaam of te stroef gaan.” (ANP)