Twee keer zoveel mannen als vrouwen maken gebruik van healthchecks. Van het totaal aantal gebruikers heeft één op de drie gezondheidsklachten of behoefte aan geruststelling. Bijna 60 procent doet het uit nieuwsgierigheid of na een tip van een ander. Tweederde van de gebruikers doet dat buiten de huisarts om. Een kwart van de gebruikers kregen een check door hun werkgever aangeboden.
Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek ‘Komt een test bij de dokter’, waar Medisch Contact op 29 januari over bericht. Het onderzoek onder gebruikers van gezondheidschecks is uitgevoerd door het prof. Dr. G.A. Lindeboom Instituut, onder leiding van ethicus Theo Boer.
De onderzoekers vroegen zowel gebruikers als niet-gebruikers naar hun ervaringen met preventieve gezondheidschecks zoals een total body scan, maar ook over DNA, cholesterol- of bloedwaardentesten. Ze keken ook naar gevolgen de healthchecks hebben voor de relatie arts-patiënt en voor de relatie tussen gebruikers en hun naasten.
Spijt
Ongeveer een derde van de testers zegt na de healthcheck hun leefstijl te hebben aangepast. Iets meer dan 10 procent vroeg om een vervolgdiagnose binnen het reguliere zorgcircuit. Overigens geeft een healthcheck bijna nooit tijdige informatie over een ernstige ziekte. Wel is het zo dat bijna 10 procent van de gebruikers spijt heeft. Ze verlangen terug naar de tijd dat ze van hun gezondheidsrisico nog geen weet hadden.
De onderzoekers hebben ook huisartsen bevraagd. Die zijn vooral kritisch over de healthchecks. Ze zijn niet erg onder de indruk van de validiteit en de utiliteit. Ook waarschuwen artsen voor medicalisering en commercialisering en hogere zorgkosten.