Een 62-jarige verpleegkundige uit Friesland is het recht ontzegd om zich opnieuw in het BIG-register te laten inschrijven. Dit heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg bepaald naar aanleiding van een klacht van GGZ Friesland waar de man werkzaam was, zo meldt Bijzijn.
Cassatie
De verpleegkundige maakte tussen 2000 en 2007 seksueel misbruik van cliënten in een beschermde woonvorm in Workum waar hij case manager c.q. begeleider was. De man is hiervoor al door de strafrechter gestraft. In hoger beroep kreeg hij vier jaar cel en een beroepsverbod voor zeven jaar, maar hij heeft cassatie aangetekend en is inmiddels weer op vrije voeten.
Grove schending
De verpleegkundige had gesteld dat hij zichzelf uit het BIG-register had laten schrappen en niet meer aan het werk zou gaan. Het tuchtcollege vindt dit echter onvoldoende, omdat het een nieuwe inschrijving niet uitsluit. Het Tuchtcollege zegt in zijn uitspraak van vandaag dat het ging om kwetsbare cliënten. De verpleegkundige had als groepsleider een verantwoordelijke positie. Door zijn handelwijze is het vertrouwen dat cliënten en hun familieleden in hem hadden in grove mate geschonden.
Zwaarste maatregel
Gelet op de ernst van zijn gedragingen en de maatschappelijke onrust daarover is hierdoor niet alleen het vertrouwen in hemzelf geschonden, maar ook het vertrouwen in de door de GGZ Friesland te leveren zorg en de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen. Het college vindt dat hierbij slechts de zwaarste maatregel – doorhaling – past. Nu die doorhaling al een feit is en om te onderstrepen dat grensoverschrijdend gedrag ook in het tuchtrecht niet wordt geaccepteerd, zal de verpleegkundige het recht op herinschrijving worden ontzegd.