De instellingen, die kampen met miljoenenverliezen, dringen er bij de gemeenten op aan om hogere tarieven te gaan betalen. Gemiddeld lijden de thuiszorgbedrijven een verlies van 12,5 procent op elk uur geleverde huishoudelijke hulp. Ze komen 2,40 euro per uur tekort om hun kosten te dekken. Bij kleinere bedrijven loopt het tekort op tot meer dan 4 euro per uur. Dit blijkt uit onderzoek dat het ministerie van VWS heeft laten uitvoeren.
12,5 procent verlies per uur
Te lage offertes
Alleen een hoger WMO-tarief voor huishoudelijke hulp zal tot een gezonde thuiszorgsector leiden, aldus branchevereniging ActiZ. De thuiszorgsector zelf heeft nauwelijks meer mogelijkheden de kosten verder te verlagen. Afgelopen twee jaar heeft de sector haar kosten al met 29% teruggebracht. De onderbetaling van thuiszorginstellingen is twee jaar geleden ontstaan toen zij te lage offertes uitschreven uit angst hun contract te verliezen.
WMO-wetswijziging
Volgens Actiz-woordvoerder Koster kan het echt niet goedkoper in de thuiszorg: “Zeker als je bedenkt dat de kosten volgend jaar weer gaan stijgen door onder andere de WMO-wetswijziging”. Door deze wetswijziging komen alfahulpen weer in loondienst van de thuiszorg. Het gat tussen kosten en baten laat zich dus niet dichten door het terugdringen van kosten, stelt Actiz. “Alleen met een hoger tarief krijgen we op termijn weer gezonde thuiszorgorganisaties”, zegt Koster. ActiZ roept gemeenten daarom op om hun uitgangspunten en tarief opnieuw te bezien en aan te passen.