De Nederlandse gemeenten hebben een deel van het bestuursakkoord definitief afgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het gaat om het deel over de Wet werken naar vermogen, waaronder ook de sociale werkvoorzieningen vallen.
Veel gemeenten verzetten zich al langer tegen het bestuursakkoord waarin forse bezuinigingen op de sociale werkvoorziening zijn opgenomen. Het wordt bijvoorbeeld moeilijker om een plek te krijgen in de sociale werkplaats. De gemeenten vrezen dat tienduizenden gehandicapten daardoor langs de zijlijn worden geplaatst.
Bestuursakkoord
In een bestuursakoord leggen het Rijk en lagere overheden taken en verantwoordelijkheden vast. Het Rijk is voor uitvoering van het beleid op het gebied van bijvoorbeeld sociale zekerheid, zorg, ruimtelijke ordening en natuur afhankelijk van lagere overheden. In verband met de bezuinigingen die de overheid moet doorvoeren verliepen de onderhandelingen over dit bestuursakkoord moeizamer dan gewoonlijk.
Niet helemaal verwerpen
De rest van het bestuursakkoord kan wel op grote steun van de gemeenten rekenen. Om die reden nemen de gemeenten het besuursakkoord aan, op het onderdeel Werk en Inkomen na. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma roept het kabinet nu op om het akkoord niet geheel te verwerpen. Jorritsma: “Het is geen selectief winkelen wat we hier hebben gedaan. Het overgrote gedeelte van het akkoord dat we wel voor onze rekening nemen, bevat grote opgaven, óók financieel. Het is niet alleen maar leukigheid waar we voor hebben gekozen. De stappen die we durven te nemen zijn immens, met name rond de jeugdzorg en de Begeleiding”
Reactie Donner
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft evenwel tijdens hetzelfde VNG-congres terughoudend gereageerd. Volgens het ANP zei Donner over het gedeeltelijk aannemen van het akkoord: “Niet helemaal, is helemaal niet.” De minister meent dat de gemeenten goede resultaten laten liggen, waarvan we later spijt gaan krijgen.
Voortgang proces
Het kabinet gaat nu onderzoeken hoe het verder moet. De voortgang van het beleid is niet afhankelijk van het Bestuursakkoord, zo zei de minister. De VNG anticipeerde daar in een persbericht al op. Zo schrijft de vereniging dat de Wet werken naar vermogen nu voor verantwoordelijkheid van het Rijk komt. De VNG zal over de wet niet opnieuw heronderhandelen. Wel zal de vereniging van gemeenten zich blijven bemoeien met het proces en “en zich blijven inzetten op het realiseren van de belangen zoals deze in de afgelopen weken door gemeenten naar voren zijn gebracht.”
Jorritsma
Tijdens de alv werd Annemarie Jorritsma herkozen als voorzitter van de VNG. Zij mag de functie nu bekleden tot 31 december 2015. Haar tweede termijn gaat 1 januari 2012 in. Omdat het haar tweede termijn is, zal ze de voorzittershamer daarna moeten overdragen.