• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  • Bas Elbers

   Hey Yaira,
   Ik maak me zorgen om je. Kun je me een bericht sturen via LinkedIn of mijn socials op n00bas.one
   Veel liefs,
   Bas

 1. zorg

  Marktwerking was in 2006 bij de invoering van o.a. het DBC-systeem.
  De zorgconsument zou hiervan uiteindelijk van moeten profiteren. Meer transparantie in de kosten van bepaalde behandelingen. Inmiddels zijn er ongeveer 4.400 DBC zorgproducten, (of DOT) zorgproducten. In 2013 steeg het eigen risico nog fors van 220 naar 350 euro. Inmiddels is dit 385 euro. De DBC zijn voor de zorgvrager in de reguliere zorg ondoorzichtig. De genoemde DBC zorgproducten vallen in twee groepen 1. groep A. gereguleerde segment waarin landelijke maximumtarieven zijn vastgesteld . Groep B het vrije segment waarin ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar in onderhandeling mogen treden wat betreft de tarieven.
  Dit is elk jaar en circus tussen partijen waarin ook de zorgvrager geen transparantie ziet in de zorgprestatie ,kwaliteit die dan wordt afgesproken in dit vrije segment. Aan dit huidige DBC systeem kleeft een veelheid aan zaken (administratieve lasten en kosten) die in het reguliere-zorgveld die in de media en de politiek onderbelicht blijven.
  Het zou ook hier te overwegen zijn dit DBC systeem naar zorgprestaties te vergoeden volledig transparant naar de zorgconsument en zorgproducten die geleverd worden. Ook dienen de tijdgrenzen daarin inzichtelijk te worden gemaakt en aan banden gelegd. Niet dat de behandelaren soms net iets meer tijd registreerden, om in een hoger tarief te komen.