Acht ggz-aanbieders waarschuwen de Tweede Kamer voor opnamestops als gevolg van het gebrek aan budget. Dit schrijft NRC Handelsblad.
De organisaties hebben alarm geslagen over budgettekorten binnen de ggz die soms leiden tot voortijdig afgebroken behandelingen en patiëntenstops. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet bemiddelen als er budgetproblemen zijn, maar volgens de zorgorganisaties schiet het orgaan daarin ernstig tekort. Dit staat volgens NRC in de brief aan de Tweede Kamer, die vandaag over de kwestie debatteert.
Volgens de acht ggz-instellingen wachten veel zorgaanbieders op betaling van zorg die in 2014, 2015 of 2016 is verleend. Dit leidt regelmatig tot een opnamestop, zoals recent nog bij Emergis in Zeeland, dat aankondigde geen patiënten van Zilveren Kruis meer toe te laten. Op aandringen van de NZa vonden Emergis en Zilveren Kruis een oplossing, waardoor de opnamestop van de baan was. Volgens de ggz-aanbieders neemt de NZa zo’n actieve rol meestal te laat aan.
Jeugd-ggz
De budgetproblemen in de jeugd-ggz zijn het ergst, volgens de zorginstellingen. Gemeenten stellen te weinig budget beschikbaar. Als gevolg daarvan ontstaat een hoge werkdruk en verlaten medewerkers de specialistische kinder- en jeugdpsychiatrie.