• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

 1. LJBakker

  Een kwart van de Nederlanders lijdt aan psychische klachten. DAARDOOR is de ggz ontoegankelijk voor mensen die dringend hulp nodig hebben.

 2. René van Slooten

  Het ‘Nederlands Militair Geneeskundig Tijdschrift’ (NMGT) heeft deze maand (september 2023) een artikel over het giftige koolmonoxide (zie http://www.coemed.org/resources/medicalmessenger/NMGT). Daarin staat o.a. dat zo’n 15-20% van de woningen ‘ziekmakend’ is door de aanwezigheid van verbrandingsgassen. Met name het zeer giftige koolmonoxide (of CO) veroorzaakt psychische en neurologische klachten, iets wat bij artsen en ggz medewerkers onvoldoende bekend is. Medische opleidingen hebben nauwelijks aandacht voor de gevaren van koolmonoxide, mogelijk omdat artsen in Nederland geen meldingsplicht hebben voor koolmonoxide vergiftigingen,.
  Het NMGT adviseert om bij aspecifieke psychische klachten altijd te onderzoeken of koolmonoxidevergiftiging soms een oorzaak is. Maar in de praktijk gebeurt dat waarschijnlijk nooit.

  • wijnand van den van den berg

   Het zou al helpen als het idee van psychisch versus somatisch eindelijk wordt opgegeven( wat zou het effect van minder toxoplasmose infecties zijn op het bruto nationaal geluk bijvoorbeeeld gezien deze het rate limiting enzyme maken voor dopamine in ons brein) , de politiek omarmt dit pseudoschisma helaas en is vooral door korte termijn financiën gedreven , de ggz zelf ook en zorgverzekeraars zal ik het maar niet over hebben