Philip Scheltens, hoogleraar neurologie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, pleit voor een deltaplan om de ziekte van Alzheimer aan te pakken. De gerenommeerde alzheimerspecialist vindt dat het nieuwe kabinet enkele honderden miljoenen euro’s moet vrij maken voor wetenschappelijk onderzoek en de opvang en verzorging van alzheimerpatiënten.
Verdubbeling alzheimerpatiënten
Dat zegt Scheltens vrijdag in het NCRV-programma Altijd Wat. De Gezondheidsraad stelde in 2002 in een rapport dat het aantal alzheimerpatiënten in 2050 zou zijn verdubbeld tot 340.000 mensen. Scheltens schat dat dit tussen 2030 en 2035 al het geval is. Bovendien zal het aantal alzheimerpatiënten ook veel hoger liggen dan nu wordt ingeschat: van 250.000 nu naar een half miljoen, een verdubbeling dus.
Alzheimercentrum
“Die verhoging wordt onder meer veroorzaakt door de enorme vergrijzing, maar ook omdat we beter kunnen diagnosticeren”, zegt de geestelijk vader van het Alzheimercentrum in het nieuwe Medisch Centrum van de VU. Dat centrum wordt dinsdag 28 september door koningin Beatrix geopend. Het deltaplan is nodig, vindt Scheltens, omdat de gezondheidszorg nu niet is opgewassen tegen de alzheimergolf die er aan komt.
Remedie
Als de inschatting van Sheltens klopt dan lijdt straks één op de 25 Nederlanders aan alzheimer. Hij denkt dat er 25 miljoen euro nodig is voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de ziekte, zodat wellicht een remedie tegen de dodelijke ziekte kan worden gevonden. De enkele honderden miljoenen euro’s zijn onder meer nodig om de verpleeg- en verzorgingshuizen in te richten op de ziekte.
Mantelzorgers
Ook moeten privéwoningen worden aangepast en moet er extra geld en steun naar mantelzorgers, want die krijgen volgens Scheltens aanzienlijk meer werk te verstouwen. (ANP)