Patiënten die met een herseninfarct terechtkomen op de eerste hulp, moeten in een derde van de gevallen te lang wachten op een levensreddende spoedbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het AD waarvan de krant de resultaten vrijdag heeft gepubliceerd.
Langer wachten, meer schade
Doorgaans moeten mensen met een beroerte binnen een uur na aankomst in het ziekenhuis een zogeheten trombolyse ondergaan. Hoe langer daarmee wordt gewacht, hoe meer hersenweefsel er afsterft. Volgens het AD moeten jaarlijks zevenhonderd van de tweeduizend patiënten te lang wachten. Onderzoek van de Isala klinieken heeft al eerder uitgewezen dat vijftig procent van de mensen die een herseninfarct hebben gehad pas zes uur later, of langer, in het ziekenhuis belandt.
Grote verschillen
De verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot, zo blijkt uit de AD Ziekenhuis Top 100, die zaterdag voor de zesde keer verschijnt. et West Fries Gasthuis in Hoorn scoort het slechtst, omdat daar maar 11 procent van de patiënten binnen een uur een trombolyse krijgt. Ook twee academische ziekenhuizen scoren slecht, zoals Leids Universitair MC (13 procent) en het VU Medisch Centrum in Amsterdam (28 procent). De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil uitleg van de ziekenhuizen. Hoofdinspecteur Wim Schellekens in het AD: “De grote verschillen in resultaat baren ons zorgen.”
Verbeteringen treffen
De ziekenhuizen hebben volgens Schellekens tijd nodig om verbeteringen door te voeren. “Ze moeten namelijk het zorgproces echt anders gaan organiseren. Zo moeten patiënten direct door de ct-scan en moet de diagnose snel gesteld worden. Dat vraagt om samenwerking tussen onder meer de röntgen, spoedeisende hulp en de neuroloog,” licht de hoofdinspecteur toe.
Dat twee academische ziekenhuizen het zo slecht doen, komt volgens hem deels doordat het proces daar moeilijker is te organiseren. “Het is complexer omdat deze ziekenhuizen groter en ingewikkelder zijn. Maar er zijn gelukkig ook ziekenhuizen die het wel goed voor elkaar hebben. Dus het kan wel en daarom moeten degenen die slechter scoren het beter gaan doen. Daar gaan we ze ook op wijzen.” In zeker negen ziekenhuizen worden patiënten wel binnen het uur geholpen volgens de nieuwe richtlijn. Het gaat onder andere om het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, MC Alkmaar, Talma Sionsberg in Dokkum, Havenziekenhuis Rotterdam en Waterlandziekenhuis in Purmerend. (ANP)