De Haagse Wijk- en Woonzorg (HWWZorg) en Thuiszorg Groningen (TZG) bieden zichzelf in een publieke verkoopcampagne te koop aan. De uitnodiging aan derden om de voormalige Meavita-dochters geheel of gedeeltelijk over te nemen, is een uitvloeisel van de staatssteun die de zorginstellingen vorig jaar kregen.
Draaiboek
In enkele grote dagbladen heeft HWWZorg vrijdag de eigen bezittingen en activiteiten tegen marktwaarde ter overname aangeboden. Thuiszorg Groningen (TZG) volgde zaterdag met een vergelijkbare advertentie in het Financieele Dagblad. Belangstellenden kunnen na het tekenen van een geheimhoudingsplicht de voorwaarden voor verkoop en het verdere draaiboek inzien. De verkoopprocedure kent vooralsnog geen sluitingstermijn.
Eis
De verkoopactie is een van de eisen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het verlenen van staatssteun heeft verbonden. HWWZorg kreeg in november 2009 22 miljoen euro overheidssteun. TZG ontving 15 miljoen euro. Binnen de Tweede Kamer ontstond hierover consternatie. Volgens VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg greep de overheid te makkelijk naar de portemonnee, in plaats van actief te zoeken naar mogelijke overnamekandidaten. Volgens Van Miltenburg waren mogelijke overnamekandidaten ook al bij de doorstart van de failliete Meavita-dochters in februari 2009 buiten spel gezet.
Serieuze partijen
Een publieke verkoopcampagne moet eventuele kandidaten alsnog in de gelegenheid stellen om mee te dingen naar de failliete Meavita-dochters. Toenmalig staatssecretaris Bussemaker heeft altijd beweerd dat derden van meet af aan een kans hebben gekregen. “Er is via allerlei wegen gezocht naar kandidaten”, stelt een woordvoerder van HWWZorg. “We willen hiermee laten zien dat er iedere inspanning is gedaan om te kijken of er serieuze partijen zijn.”
Protest
Gedeeltelijke verkoop biedt bovendien de mogelijkheid om een deel van de staatssteun terug te verdienen. De mogelijke verkoop heeft tot onrust geleid onder het personeel van TZG. “We zijn failliet gegaan, hebben een reorganisatie achter de rug en moesten afscheid nemen van veel collega’s”, aldus or-voorzitter Marja Berger in Dagblad van het Noorden. “Je kunt ons en onze cliënten toch niet zomaar in de uitverkoop zetten? Wij zijn geen handelswaar.”