De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) erkent steken te hebben laten vallen bij de behandeling van klachten over de Twentse neuroloog Ernst J.S. Dat liet de inspectie donderdag weten naar aanleiding van een kritisch rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van jurist Rein Jan Hoekstra.
IGZ neemt aanbevelingen over
“De feiten kloppen”, zei inspecteur-generaal Gerrit van der Wal in een reactie. Hij stelde verder dat de IGZ inmiddels stappen heeft gezet om de eigen werkwijze te verbeteren. De aanbevelingen van de commissie-Hoekstra zijn daarmee in lijn en zullen dan ook worden overgenomen, aldus Van der Wal.
Urgentie
Haast is daarbij geboden, volgens voorzitter Rein Jan Hoekstra van de commissie die het functioneren van de inspectie onder de loep nam. De Inspectie moet aanbevelingen voor verbetering “met urgentie” oppakken. Ook de secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Geert van Maanen, heeft dit donderdag gezegd.
Slagkracht van de inspectie
Er bestaat al jaren grote twijfel over de slagkracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Diverse deskundigen hebben rapporten geschreven met daarin aanbevelingen voor verbetering. Volgens Hoekstra is het van groot belang dat de aanbevelingen daadwerkelijk worden overgenomen door de controle-instelling. Zijn commissie heeft er daarom onder meer voor gepleit dat de minister van Volksgezondheid, ambtenaren van het ministerie en leden van de Tweede Kamer veel intensiever de vinger aan de pols houden bij de IGZ. Hoekstra wil ook dat er een aparte afdeling komt op het ministerie die zich richt op de inspectie.
Probleem is cultuur organisatie
Volgens Hoekstra zijn veel problemen van de inspectie terug te voeren op ‘de cultuur’ die binnen de organisatie heerst. Topambtenaar Van Maanen waarschuwt dat de problemen van de inspectie niet binnen enkele jaren zullen zijn opgelost. Ze hangen volgens hem ook samen met de manier waarop ziekenhuizen en andere instellingen omgaan met klachten, medische fouten en kwaliteit van zorg. “We zullen nog een aantal jaren bezig zijn voordat tussen de oren zit wat er moet gebeuren”, aldus Van Maanen. (ANP)