Particuliere instellingen die gehandicapten opvangen leveren veelal zorg van onvoldoende kwaliteit. Ouders en oud-medewerkers spreken zelfs van een strafregime bij zorgboerderij ’n Keuningsstee van Zorghoeve Diogenes. Volgens RTL Nieuws zijn er veel klachten over de particuliere instellingen.
Toezicht ontbreekt
Er is geen toezicht op de particuliere opvang. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) grijpt pas in wanneer er meerdere klachten binnenkomen. Kees Korthals, directeur van Stichting Mee, in het RTL Nieuws: “De inspectie komt nu pas achteraf. Ze zouden meer vooraf moeten controleren en ook op het naleven van de gedragscode”. Omdat de instellingen werken met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) zijn zij zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit.
Bussemaker wil meer controle
Staatssecretaris Jet Bussemaker pleit voor meer controle. Ze laat uitzoeken hoe zij aanbieders kan dwingen zich te registreren en hoe startende opvangorganisaties getoetst kunnen worden. Bussemaker: “Ik wil een aanpak verkennen waarbij startende organisaties worden getoetst op de aanwezigheid van randvoorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren. Volgens deze aanpak stuurt de Inspectie aan elke toetredende zorgaanbieder een vragenlijst met betrekking tot het aanwezig zijn van benodigde randvoorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.”
Koude douche
De IGZ heeft meerdere klachten ontvangen over de Drentse zorgboerderij ’n Keunigsstee van Zorghoeve Diogenes. Oud-medewerkers en ouders beschuldigen de directie van een onverantwoord strafregime en onvoldoende begeleiding. Bewoners zouden onder de koude douche worden gezet en moesten plinten poetsen met tandenborstels. Diogenes ontkent de voorvallen. De IGZ onderzoekt de klachten.
Sensatiebeluste berichtgeving
Mediator Van Maren, door Diogenes aangesteld voor klachtenbehandeling en mediarelaties, uit zijn onvrede over de onzorgvuldigheid in de berichtgeving van RTL Nieuws. Hij verwijt RTL Nieuws dat zij zich onvoldoende in de materie verdiept heeft en puur op sensatie uit is. Zo zouden zij het begrip zwaar gehandicapt niet kunnen onderscheiden van licht gehandicapt. Verder besteedt RTL Nieuws geen aandacht aan positieve rapporten over de zorgboerderij. Uit het onderzoek van de arbeidsinspectie bleek bijvoorbeeld dat alles in orde was.
‘Camera is op de verkeerde gericht’
Volgens Van Maren moet er niet te zwaar getild worden aan het woord strafregime. Er worden weliswaar straffen, als het doen van de afwas, uitgedeeld op de zorgboerderij, maar het beeld dat geschept wordt over lijfstraffen is onjuist. Van Maren nodigt mensen dan ook uit om te komen kijken naar de zogenaamd vieze kamers. Volgens hem heeft RTL Nieuws de camera op de verkeerde gericht. Zorgboerderij ’n Keunigsstee is volgens de mediator juist een positief voorbeeld waar geen misstanden plaatsvinden. Maar, zegt Van Maren, natuurlijk worden er fouten gemaakt. Daarom is er een systeem in het leven geroepen waarbij de raad van commissarissen toezicht op de klachtenbehandeling houdt.
Zorgboerderijen in opspraak
Halverwege juli pleitte Zorgbelang Drenthe al voor meer toezicht op de zorgboerderijen in Drenthe. De organisatie constateerde bij 12 van de 34 zorgboerderijen in Drenthe verbeterpunten. Stichting Zorgboerderijen Drenthe meent echter dat het kwaliteitskeurmerk en het cliëntentevredenheidssysteem de zorg voldoende waarborgen.