Artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen werken onvoldoende samen bij de behandeling van kankerpatiënten. Dit bedreigt de kwaliteit van de zorg. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag verschijnt.
Patiënt
Bij behandeling van patiënten door een team is er regelmatig geen regisseur die het overzicht heeft. Er is nu vaak sprake van gebrekkige en onvolledige informatieoverdracht. Ook wordt er niet eenduidig met de kankerpatiënt gecommuniceerd. Hierdoor zijn de kwaliteit van de zorg en veiligheid van de patiënt niet gegarandeerd.
Aanspreekpunt
De IGZ vindt dat medisch specialisten zich ervan bewust moeten zijn dat zij maar een schakel vormen in de totale behandeling. De Inspectie adviseert de zorgverleners met een dossier te werken om de kans op vergissingen te verkleinen. Zowel zorgaanbieders als de IGZ vinden dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling een persoon kunnen aanspreken. Per patiënt moet er een behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten terug te vinden zijn in een patiëntendossier.
Oncologieverpleegkundig specialist
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) stelt voor de problemen op te lossen door een oncologieverpleegkundig specialist koppelen aan elke patiënt met kanker. “De verpleegkundig specialist begeleidt de patiënt met kanker in het hele zorgproces, houdt de regie en heeft overzicht in het hele behandeltraject”, aldus Marieke Schreuder van V&VN Oncologie. Randvoorwaarde voor het inzetten van verpleegkundig specialisten is de bekostiging. V&VN bespreekt dit met het ministerie van VWS.
Landelijk actieplan
Bij het onderzoek is gekeken naar de zorg voor patiënten met borst- prostaat-, en longkanker en patiënten die ook radiotherapeutische zorg krijgen. Brancheorganisaties erkennen de problemen. Het Nationaal Platform Kankerbestrijding (NFK) heeft een landelijk actieplan gemaakt. De KFK pleit voor de invoering van een zorgstandaard en wil een keurmerk voor het hele behandelingstraject. Dit kan de kwaliteit van de keten inzichtelijk maken voor patiënten.