Ook bleek niet overal reservekleding meteen voor het grijpen. Verder gebruikten de medewerkers bij meerdere instellingen hun persoonlijke beschermingsmiddelen niet volgens de richtlijnen en is in verschillende verpleeghuizen het beheer van steriele medische hulpmiddelen niet op orde als het gaat om opslag en controle op houdbaarheid. En bij veel instellingen wordt onvoldoende schoongemaakt en gedesinfecteerd, of met de verkeerde middelen.
“De besturen van de verpleeghuizen hebben tekortkomingen in de praktijk onvoldoende scherp in beeld”, zegt de inspectie. “De verpleeghuizen hebben allemaal beleid op dit terrein vastgesteld. Maar in de praktijk gaat het nog niet altijd goed.”
De inspectie vindt dat de besturen systematische en periodieke controles moeten houden en de medewerkers moeten scholen op het gebied van infectiepreventie, hygiëne en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
3500 bedden leeg
De Nederlandse Zorgautoriteit meldde vrijdag dat het aantal wachtenden op een plek in een verpleeghuis de afgelopen maanden weer is toegenomen. Echter, sinds 1 december zijn maar liefst 3500 bedden leeg, een verdubbeling sinds eind oktober. Het lijkt erop dat mensen wel al een indicatie aanvragen, maar er nog geen gebruik van maken.
Dat kan volgens de autoriteit door een combinatie van factoren komen. Te denken valt aan mensen die door de coronacrisis toch liever nog even wachten. Ook kan het zijn dat verpleeghuizen waar wel bedden leeg zijn, niet genoeg zorgpersoneel hebben.
Van juni tot en met oktober was er een sterke daling van het aantal wachtenden. Maar vanaf november is er een toename. Ten opzichte van 1 januari 2020 stonden er op 1 december zelfs 878 personen meer op de wachtlijsten. (ANP)