Drie inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) valt niets te verwijten in de zaak rond de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen. De drie hadden het leed van de patiënten van Jansen niet kunnen voorkomen.
Dat betoogde de advocate van de drie inspecteurs tijdens een zitting van het regionaal tuchtcollege in Zwolle. Zij verdedigde de drie tegen de klacht die vijf patiënten van de toenmalige neuroloog hebben ingediend tegen de inspecteurs. De patiënten vinden dat de inspecteurs zijn tekortgeschoten in het toezicht op de arts.
Verkeerde diagnoses
Jansen werd begin dit jaar veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. De rechter oordeelde dat de ex-neuroloog opzettelijk zijn patiënten ernstig lichamelijk letsel heeft toegebracht door verkeerd gestelde diagnoses. Zo stelde de toenmalig arts ten onrechte ernstige ziektes als alzheimer en MS vast, en schreef hij de bijbehorende zware medicijnen voor. Jansen werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij toen werkte.
Schandaal
Volgens letselschade-expert Yme Drost, die de patiënten van de toenmalige neuroloog bijstaat, ondernamen de inspecteurs ondanks vele verontrustende signalen over Jansen geen actie. Volgens Drost is daardoor “de waarheidsvinding over het grootste medische schandaal ooit in Nederland gedwarsboomd”. De slachtoffers kregen pas jaren na het ontslag van de toenmalige neuroloog uit het ziekenhuis te horen dat ze moesten stoppen met medicatie omdat de diagnose niet klopte.
Geen actie
Tijdens de zitting bleek dat een van de inspecteurs in 2006 een melding heeft gekregen van Jansen zelf dat hij in een kliniek in Duitsland ging werken. Toen hij ontdekte dat Jansen de kliniek niet had ingelicht over diens medicijnverslaving, ondernam hij geen actie. Leden van het tuchtcollege vroegen de inspecteur vrijdag waarom hij toen geen aangifte heeft gedaan. De inspecteur antwoordde dat hij niet wist dat het kon.
Een patiënte van Jansen had bij een andere inspecteur geklaagd dat Jansen uitslagen van onderzoeken verscheurde, maar trok de klacht weer in. Het Tuchtcollege doet op 13 juni uitspraak. (ANP)