De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil harder kunnen ingrijpen als artsen in de fout gaan. Ook moet het bestuur van een ziekenhuis directer worden aangesproken. Die conclusie trekt de inspectie uit een terugblik op de affaire rond de neuroloog in het Medisch Spectrum Twente in Enschede.
Fouten
De neuroloog vertrok in 2004 bij het ziekenhuis nadat was gebleken dat hij tientallen patiënten ten onrechte had verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren. Ook bleek hij verslaafd aan medicijnen. De inspectie vindt dat ze destijds volgens de regels is opgetreden, maar vindt achteraf dat de aanpak wel beter kan.
Procedures
Niet alleen zou de inspectie het bestuur van een zorginstellingen harder op de vingers kunnen tikken, ook zou de procedure om een arts te beperken in zijn beroepuitoefening sneller kunnen. Verder zou het voor patiënten makkelijk moeten zijn erachter te komen of een arts hiermee te maken heeft gehad. De registratie van sancties in het artsenregister gebeurt nu niet volgens Europese richtlijnen, stelt de IGZ.
Europees
De Tweede Kamer pleitte al eerder voor een Europees systeem voor artsen die hun beroep niet meer mogen uitoefenen. De neuroloog uit Enschede bleek later weer in Duitsland zijn beroep te hebben opgepakt, hoewel was afgesproken dat hij dat nooit meer zou doen. De inspectie denkt ook aan Europese registratie, maar wijst erop dat landen allemaal hun eigen vorm van toezicht hebben.
Advies
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigt in een brief aan de Kamer aan onafhankelijk advies te willen vragen over mogelijk harder optreden van de inspectie. (ANP)