Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is begonnen met een zogenaamde Q-koortspolikliniek. Een vast team internisten en microbiologen ontvangt op gezette tijden patiënten die geveld zijn door de infectieziekte die vooral in de regio Den Bosch heerst. In voorkomende gevallen krijgen ze hulp van cardiologen of longartsen.
Groei sinds 2007
In Nederland zijn dit jaar al meer dan tweeduizend mensen geveld door de Q-koorts. Ongeveer tachtig procent van de patiënten komt uit het oosten van Brabant. In sommige gevallen moeten zieken worden opgenomen. Voor 2007 kwam Q-koorts slechts af en toe voor in Nederland, zo’n vijftien mensen werden jaarlijks geregistreerd. In 2007 was er een uitbraak in Noord-Brabant van ongeveer 190 ziektegevallen. In geheel 2008 waren er ongeveer duizend gevallen in Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.
Kennis bundelen
Het ziekenhuis in Den Bosch telt inmiddels twintig patiënten bij wie de ziekte zich heeft ontwikkeld tot een chronische variant. Het ziekenhuis krijgt uit het hele land vragen over de ziekte. Volgens het ziekenhuis is het goed om in de speciale poli alle kennis over Q-koorts te bundelen. De GGD noemt het een verstandig plan om mensen daar de juiste begeleiding te bieden.
Risico’s bij Q-koorts
De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote aantallen vrij bij miskramen van geiten en schapen. Mensen raken ziek door inademing ervan. De meeste mensen merken niets van de besmetting. Een aantal krijgt echter koorts en een klein percentage krijgt ernstigere verschijnselen als longontsteking. Zwangere vrouwen lopen risico op chronische infectie. (ANP)